<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 05:36:13 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Материали за кампанията

Страница - април 27, 2017

От момента, в който се събуждаме и си мием зъбите сутрин, до момента, в който гледаме телевизия в края на деня, сме заобиколени от пластмаса. Толкова много, че е трудно да си представим човек да излезе от магазина без поне един предмет, който да е в пластмасова опаковка.

Не винаги е било така. Всъщност днес има хора родени в среда без почти никакви пластмаси. Представете си да отидете на плажа без да намерите нито едно парченце пластмасов отпадък.

И не само количеството произведена пластмаса е проблем. Всичко свързано с нея е вредно за планетата, от въздействието на изкопаемите горива, които се извличат за направата ѝ, до вредните за здравето ефекти на токсините, които се отделят при горенето ѝ, до опустошителното ѝ действие върху морските обитатели.

Има начин да помогнете. Да използвате по-малко пластмаса може да изглежда трудно, но е по-просто, отколкото си мислите. Можете да промените нещата по много начини с прости действия, като това да си носите собствена чанта при пазаруване, да избягвате пластмасови прибори и продукти, които съдържат микрочастици. Важното е да сте разумни относно какво консумирате и как това засяга не само вашия живот и този на другите, но и цялата планета и многото ѝ прекрасни видове, малки и големи.

Тук можете да намерите конкретни практически съвети:

Освен некрасив, боклукът е скъп за почистване, извозване и преработване.

Ето няколко съвета за организиране на фестивали без отпадъци:

Наръчник за фестивали без отпадъци

Как да организираме извънградско почистване:

12 стъпки за извънградско почистване

Съвети за детски градини без пластмаса:

ЧАШИ за смет

ЧАШИ за смет - възможностите

ЧАШИ за смет - решението

Защо Европейският Съюз има съществена роля в замърсяването с пластмаса, защо се съсредоточаваме върху пластмасата за еднократна употреба и какви са промените, които настояваме да се случат в европейското законодателство:

Замърсяването с пластмаса в Европа

Категории