<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 07:52:28 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Kérdések a működésről

Oldal - május 31, 2018
Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és a leggyakoribb kérdéseket a Greenpeace Magyarországgal kapcsolatban.

Munkánkról

Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a veszélyes vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; valamint a városi fák és zöldterületek védelméért. Tudj meg többet: http://www.greenpeace.hu/rolunk/Mit-teszunk

Feltérképezzük és bemutatjuk hazánk legszennyezettebb területeit. Nyomásgyakorlásunk hatására a magyar kormány két ilyen elfeledett, szivárgó „méregtelep” felszámolásáról is intézkedett az elmúlt években. A volt Budapesti Vegyiművek telepe kapcsán ez mintegy 10-15 ezer környékbeli lakos életminőségében jelenthet javulást; a másik helyszínről, a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságából pedig a BVM-hez hasonlóan több mint 2000 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el.

Vizsgálatokkal bizonyítottuk be, mennyire káros az emberi egészségre és a környezetre a nagyipari, vegyszeres mezőgazdaság. Emberek ezreihez jutottunk el az igazi alternatívát nyújtó ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. Kishantostól Nagyhódosig számos képzést tartottunk az ökológiai termesztés iránt érdeklődő gazdáknak, egyetemi tangazdaságoknak és önkormányzatoknak. Az elmúlt tíz év során sokat tettünk azért, hogy Magyarország GMO-mentes maradjon.

A tisztább levegő, a klímavédelem és az élhető városok érdekében urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen 2016-ban kiáltványt adtunk ki a városi fák és zöldterületek védelméért. Azóta országszerte több önkormányzat is konkrét lépésekbe kezdett a kiáltványnak megfelelően.

Több országjáró túrán népszerűsítettük a megújuló energiaforrásokat, és egy olyan javaslatcsomagot küldtünk a kormánynak, mely lehetővé tenné, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak ezek a tiszta, biztonságos és egyre olcsóbb energiatermelési módok. Így egész Magyarország egyre függetlenebbé válhatna a szennyező fosszilis és nukleáris energiaforrásoktól, és azok külföldi importjától.

Kampányaink szakmai hitelességét évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, szakértő munkatársaink garantálják. Hazai kampányfelelőseink között van vegyészmérnök, környezetmérnök, illetve biológus is. Emellett olyan neves kutatólaboratóriumokkal és egyetemekkel dolgozunk együtt, mint például a Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR). A Greenpeace-hálózat saját tudományos részleggel (Science Unit) is rendelkezik, amelynek az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem ad helyet.

Munkánkat mindig az elérhető legfrissebb tudományos eredményekre alapozzuk, legyen szó mezőgazdaságról, energetikáról, a sarkvidékekről, vagy bármilyen más témáról.

Munkatársaink számos hazai és nemzetközi szakmai bizottság és társaság munkájában vesznek részt, különböző konferenciákon tartanak előadásokat, és egyetemeken is oktatnak. Rendszeresen előadnak a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságában és az Országos Környezetvédelmi Tanácsban.

Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértőnk tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, a Növényvédelmi Bizottságnak és a Kémiai Biztonsági Tárcaközi Bizottságnak. Alelnöke a Magyar Ökotoxikológiai Társaságnak, és a Pesticide Action Network Europe elnökségi tagja. Rendszeresen tart előadásokat, többek között az évente megrendezett Ökotoxikológiai Konferencián, méhészeti rendezvényeken és a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.

Dr. Rodics Katalin agrárkampány-felelősünk címzetes egyetemi docensként oktat a Nyugat-magyarországi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

Perger András klíma- és energiakampány-felelősünk, illetve Mező János programvezetőnk előadók az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén.

A Greenpeace Magyarország emellett tagja az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályzó Testületének (ASZÖT), és birtokosa az Etikus Adománygyűjtő Szervezet tanúsítványnak. Tagja továbbá a Magyar Civilszervezetek (MACI) közösségének.

Kebiche Nabila adományszervezési vezetőnk rendszeres előadó az Adjuk+össze konferencián és a Fundraising Akadémián, valamint képzéseket tart a Nonprofit Információs és Oktató Központnak (NIOK) és a velük együttműködő további civil szervezeteknek.

A Greenpeace Magyarország rendszeresen együttműködik más szakmai szervezetekkel és a helyi lakossággal.

A szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán például együtt dolgozunk a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylet Egyesülettel.

Hazánk szennyezett területeinek felszámolásáért folyó kampányunkban együttműködünk a helyi lakosokkal és a helyi, valamint regionális egyesületekkel. Kiskunhalason, Gyömrőn és a Budapesti Vegyiművek esetében a helyiekkel együtt tártuk fel a veszélyes és mérgező hulladéktelepeket, és követeltük azok megtisztítását.

Agrárkampányunk célja, hogy minél több település térjen át az ökológiai gazdálkodásra. Ennek érdekében együttműködünk Hernádszentandrással (Bioszentandrás) és önkormányzatokat mentorálunk (Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek), hogy minél jobban segítsük a települések átállását az egészséges és fenntartható élelmiszer-termesztésre.

Nagyon sokan támogatnak minket havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket a munkánk hosszú távú tervezésében, de az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

A legegyszerűbben online támogathatsz minket, de banki átutalást is választhatsz. A részleteket lásd itt!

Továbbá személyijövedelem-adód 1%-át is felajánlhatod számunkra. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Természetesen más módon is segítheted a Greenpeace Magyarországot. Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Fontos, hogy ténylegesen önkéntességről van szó: mindenki teljesen szabadon dönthet arról, milyen tevékenységekben vesz részt nálunk, illetve mikor és mennyi időt szán ezekre. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírlevelünkön és Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Szervezetünkről

A Greenpeace Magyarország Egyesület 2002 óta működik. Pénzügyileg és politikailag független, nonprofit, közhasznú környezetvédő szervezet, közel 8 ezer magyar támogatóval és százezres online követői bázissal. A természeti környezetünk és mindannyiunk egészségének védelméért dolgozunk, hogy hazánk egy tisztább, élhetőbb ország legyen.

Jelenleg több mint 55 országban van Greenpeace-iroda a világon, a Greenpeace Magyarország ezek egyike, mely a közép- és kelet-európai régió (CEE) részeként működik 7 másik országgal együtt (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). Közös a nevünk, a célunk és az értékeink: hogy kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

A Greenpeace Magyarországnak összesen 24 jelenleg aktív alkalmazottja van. 17 fő dolgozik kizárólag magyarországi ügyeken, 7 munkatársunk pedig a magyar ügyek mellett a közép- és kelet-európai régió feladatait is végzi.

Irodánk munkája emellett elképzelhetetlen lenne a több száz aktivistánk nélkül. Ők önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket áldozva járulnak hozzá küzdelmeinkhez és sikereinkhez.

A Greenpeace-aktivisták sokszínű, befogadó, barátságos társaság minden korosztályból, akiket összeköt a közös cél: önkéntesen és aktívan tenni egy élhetőbb, egészségesebb Magyarországért és világért.

Munkánk elképzelhetetlen lenne több mint ezer önkéntesünk nélkül. Közülük több százan rendszeresen segítik a munkánkat, évente több mint 10 000 munkaórával járulnak hozzá a sikereinkhez, eredményeinkhez. Vannak, akik rendszeresen csatlakoznak hazai és nemzetközi kampánymunkánkhoz, vannak, akik iskolai közösségi szolgálathoz kötődően tartanak foglalkozásokat oktatási intézményekben, megint mások eseti jelleggel segítenek be saját szakterületükön (fotózás, fordítás stb.).

Te is csatlakozhatsz! Ha érdekel, tudj meg többet: http://greenpeace.hu/legy-aktiv

A törvény értelmében a Greenpeace Magyarország Egyesületnek is „külföldről támogatott szervezetként” kell regisztrálnia magát. A kötelezettségnek eleget tettünk, ami nem jelenti azt, hogy belenyugszunk az ezzel járó megkülönböztetésbe. Továbbra is elutasítjuk a törvény szellemiségét. Minden jogi eszközzel küzdeni fogunk ellene, és kiállunk azok mellett a civil szervezetek mellett, akiket hátrányosan érint ez a törvény – akár eleget tesznek a törvényi előírásoknak, akár nem.

A nemzetközi szintű környezetvédelmi munkára most különösen nagy szükség van. A klímakatasztrófával az emberiség ugyanis az egyik legnagyobb kihívásához érkezett, melynek itthon és az egész világon vannak és lesznek következményei. Ezért minden erőnket latba vetve folytatjuk a küzdelmet egy olyan globális összefogásért, amely tettekre tudja fordítani a Párizsi klímaegyezmény vállalásait. Büszkék vagyunk arra, hogy ehhez magyar Greenpeace-ként mi is hozzá tudunk járulni hazai és nemzetközi szakértőinkkel, önkénteseinkkel, itthoni és külföldi magánszemélyek adományainak felhasználásával.

A Greenpeace Magyarország Egyesület külföldről és belföldről támogatott szervezet. Hiszen a Föld védelme nem ismer határokat.

Pénzügyeinkről

A Greenpeace Magyarország – mint minden Greenpeace-iroda – kizárólag magánszemélyek és magánszemélyek által alapított alapítványok adományaiból működik. Sem államoktól, kormányoktól, pártoktól, sem vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást. Így politikailag és anyagilag is függetlenek vagyunk.A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel a szervezet etikai kódexében foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

A magyar Greenpeace
- a Magyarországon élő magánszemélyek adományából,
- a közép- és kelet-európai Greenpeace iroda támogatásából (melynek nagy része a régióban élő magánszemélyektől származik), és
- más Greenpeace-irodák anyagi hozzájárulásával tartja fönt magát.

Magyarországon közel 8 ezer támogatónk van, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a munkánkhoz, átlag havi 1500-2000 forinttal.

Az alábbi térképre kattintva megnézheted, hogy 2017-ben mely településekről hány ember támogatott minket.

Greenpeace-támogatók Magyarországról

(A 2016-os adatokért kattints ide.)


A magyar Greenpeace része a nyolc országot (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) magába foglaló közép- és kelet-európai Greenpeace-nek. Működésünkhöz így a magyarországi támogatók mellett a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa irodát támogató több mint 165 000 magánadományozó is hozzájárul. Ők átlagosan évi 82 euróval támogatják a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa iroda működését. Adományaikból a Greenpeace Magyarország is részesül.

Greenpeace-támogatók Közép- és Kelet-EurópábólA Greenpeace Magyarország 2017-es éves bevétele összesen 291 240 000 forint volt. Ebből 77 706 000 forint származik magyar magánszemélyektől, akik átlagosan 1500-2000 forintos havi támogatásokkal segítik munkánkat. 5 276 000 forint érkezett szervezetünkhöz azoktól a Magyarszágon adózó állampolgároktól, akik a Greenpeace Magyarországnak ajánlották fel személyi jövedelmadójuk 1%-át 2017-ben. A Greenpeace Magyarország része a Greenpeace közép- és kelet-európai irodájának. A régió országainak magánszemélyi adományaiból 192 375 000 forint támogatás érkezett a Greenpeace Magyarországhoz. A Greenpeace Magyarország Egyesületnek emellett további 15 792 000 forint bevétele származott más Greenpeace-irodákból. A kerekítési különbözetekből, devizaárfolyam-különbözetekből és hasonló technikai tranzakciókból 87 000 forint bevételünk származott, és további 4 000 forintot jelentettek a különböző pénzügyi műveletek (pl. bankszámlakamat) bevételei.

2017-es kiadásaink összege 291 240 000 forint volt. Szakmai tevékenységünkhöz és működésünkhöz kapcsolódó munkabérekre, megbízási díjakra – adókkal és járulékokkal együtt – 178 387 000 forintot költöttünk. Kampányszervezetként jelentős összegeket fordítunk a szakmai tevékenységünkre (laboratóriumi mérések, kiadványok, tanulmányok, rendezvények, események, elemzések, kommunikációs költségek stb.), amit kiegészítenek az iroda működtetéséhez szükséges kiadásaink, mint amilyen az irodabérlet, a rezsiköltség, a könyvelés, könyvvizsgálat, és telekommunikációs szolgáltatások díjai, valamint egyéb működési költségek. Mindezeknek – az eredménykimutatásunkban anyagjellegű ráfordításokként szereplő költségeknek – az összege 2017-ben 107 433 000 forint volt. Emellett 4 081 000 forintot számoltunk el eszközeink és immateriális javaink értékcsökkenési leírására, további 1 321 000 forintot költöttünk egyéb ráfordításokra és 18 000 forintot a pénzügyi műveletek ráfordításaira.

A Greenpeace Magyarország hazai bevételei nagy részéhez online kampányokon, telefonos megkereséseken és direkt marketing eszközök (pl. postai levél) használatán keresztül jut hozzá. Továbbá minden évben gyűjtünk adó 1%-os felajánlásokat.

A Greenpeace Magyarország éves közhasznúsági jelentései megtalálhatóak a honlapunkon. Az adott tárgyév előtti évről készült éves beszámoló az adott év júniusától érhető el.

Kategóriák
Címkék