<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 09:29:12 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Válaszd az ökogazdálkodást!

Egészséges élelmiszer környezeti károk nélkül

Oldal - március 22, 2017
Az étel maga az élet. Jó ételt enni boldogság. Nézz utána, mit eszel! Választásod nem csak az egészségedre, hanem környezetünkre is hatással van.

Manapság a legtöbben egyáltalán nem tudjuk, honnan származnak az élelmiszereink. Ez amiatt van, mert a nyereségre éhes hatalmas agrárválallatok ellenőrzésük alá vonták az élelmezési rendszereinket. Komoly befolyásuk van az élelmezési lánc minden elemére: a termesztett növények génállományától a boltok zöldséges polcaiig.

Élelmiszereinket óriási monokultúrás gazdaságokban termesztik, gyakran nem is a mi földrészünkön. Genetikailag módosított növényeket és rengeteg vegyszert használnak. A dél-amerikai esőerdőket például gyakran azért égetik fel, hogy a helyükön génmodósított szóját termesszenek. A húsgyáraknak nevezhető európai állattartó telepeken ezzel a szójával etetik az állatokat, amelyek végül az asztalunkra kerülnek itt, Magyarországon is.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

A jelenlegi élelmezési rendszerünk az összeomlás szélén áll

Az eredmény egy összeomlóban lévő élelmezési rendszer, amely a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 50%-áért felelős; tönkretette a vadon élő élővilágot; felélte a talajból a tápanyagokat; vegyszerekkel szennyezte el vizeinket; és megsemmisítette a termesztett növények fantasztikus sokféleségét is. Holott ez a sokféleség tette lehetővé az emberi közösségek és társadalmak gyarapodását évezredeken át.

Az élelmezési lánc egyik végén a nagyvállalatok által kizsákmányolt, méltatlan bérért dolgozó gazdálkodók állnak: akik annak ellenére, hogy élelmiszert termelnek, gyakran maguk is éheznek. A másik végén pedig ott állnak a városi fogyasztók. Sokuknak nincs más választásuk, mint hogy megvegyék az előre csomagolt, silány minőségű élelmiszereket – amelyekről nem tudják, hol, hogyan és miből állították elő őket.

A világ növekvő népességének táplálása nem kis kihívás! De az ipari mezőgazdasági vállalatok által terjesztett módszerek csak álmegoldások, amelyek tévútra vezetnek. A monokultúrák, a GMO-k és a mérgező növényvédő szerek nem oldják meg a problémát, de óriási terhet rónak a környezetünkre és az egészségünkre.

Tudtad?

 • Hat óriási agrárvállalat tartja kézben a világ vetőmagpiacának közel 70%-át.
 • Négy globális vállalaté a globális gabonakereskedelem 75%-a.
 • A világ 10 legnagyobb élelmiszer-feldolgozó vállalata uralja az élelmiszerpiacok 26%-át. nagy eséllyel te is az ő termékeiket eszed.
 • Az állattenyésztés a felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátások 14%-áért. Ez nagyjából ugyanakkora mennyiség, mint ami a közlekedési és szállítási ágazatból származik.

Döntsünk újra mi a saját élelmiszereinkről

Élelmezési rendszereinknek a gazdálkodók és a fogyasztók, nem pedig a tőke érdekeit kell képviselnie. A fejlett országokban kibontakozóban lévő élelmiszer-önrendelkezési mozgalmakat is ez a cél vezérli: az államok, a közösségek és az egyének maguk akarnak dönteni arról, hogy mit termesztenek és mit fogyasztanak.

Öko-élelmiszert mindenkinek

A Greenpeace Magyarországnál aktívan cselekszünk azért, hogy elősegítsük az ökológiai gazdálkodás terjedését. Egy olyan élelmezési rendszer kiépítésén dolgozunk, amelyben élelmiszereink ökológiai gazdálkodásból, helyi termelőktől származnak, ezáltal maga az élelmiszer-előállítás is a helyi közösségeket erősíti. A termőföld javaiból a helyben élőknek méltányosan részesülniük kell. Amellett, hogy az ökogazdálkodás munkalehetőséget és bevételt biztosít, kíméli a környezetet és elősegíti a biológiai sokféleség megőrzését, végső soron pedig bolygónk erőforrásainak fenntartható használatát.

Ennek érdekében ökogazdálkodásról szóló kiadványsorozatot adunk ki, ökogazdaképzéseket szervezünk, előadásokat tartunk, és összehozzuk egymással azokat, akik tanítani tudnak és akik tanulni akarnak. Támogatjuk azokat, akik ökogazdálkodásra alapozva építik újra közösségeiket, mint amilyen például Hernádszentandrás vagy Görögszállás.

Az ökogazdálkodásra építő közösségekkel együtt egy olyan jövőért dolgozunk, amelyben az élelmiszertermelés jó a fogyasztóknak, jó a gazdálkodóknak, és kíméletes a bolygónkkal.

Mit tehetsz te személyesen?

 • Nézd meg honnan származik az élemiszer, mielőtt megvennéd! 
 • Amikor csak teheted, menj ki a piacra és vásárolj a helyi termelőktől!
 • Kerüld a feldolgozott élemiszereket; ártanak az egészségednek és a környezetünknek is!
 • Növeld az étkezésedben a friss zöldségek és gyümölcsök arányát!
 • Termessz magadnak saját zöldséget, vagy csatlakozz egy helyi zöldségközösséghez!
 • Fogyassz kevesebb húst!
 • Ha szülő vagy, emelj szót azért, hogy gyermekeid iskolájában is egészséges élelmiszert kaphassanak a tanulók!
 

Miért utasítja el a Greenpeace Magyarország a GMO-kat?

A molekuláris biológia tudományos vívmányai nagyban segíthetik, hogy jobban megértsük a természet működését, és hogy új gyógymódokat találjunk. Ezt azonban nem szabad ürügyként használni arra, hogy a környezetünket egy kereskedelmi érdekeket szolgáló óriási genetikai kísérleti területté alakítsuk. A biológiai sokféleség megőrzése és az emberiség élelmezése túlságosan fontosak ahhoz, hogy kockáztassuk. Álláspontunk szerint a génmódosított (GM) növényeket jelenleg nem lenne szabad a környezetbe engedni, mivel nincs elegendő független kutatási eredmény arról, hogy hogyan hatnak a környezetre és az emberi egészségre. Ellenezzük a növények, állatok és emberek, valamint azok génjeinek szabadalmaztatását is. A biológia nem iparcikk. Nem kényszeríthetjük a létformákat és a világ élelmiszerellátását az emberi gazdasági modellek kereteibe.

Üdvözöljük Magyarország GMO-mentességét, amelyért az elmúlt több mint tíz évben mi is rengeteget tettünk: demonstrációkkal hívtuk fel a közvélemény figyelmét, és szakmai anyagokkal tártuk fel a hazai döntéshozóknak az egyes engedélyezni kívánt GMO-k veszélyeit és kockázatait.