<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 09:45:44 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Nemzetközi sikereink

Oldal - szeptember 13, 2016
A Greenpeace 26 nemzeti és regionális irodájával öt kontinens több mint 55 országában van jelen. Nemzetközi koordináló irodája a Greenpeace International. A „szivárványharcosok” 1971-ben alakult maroknyi csapata mostanra hatalmasra nőtt: több mint 4000-en dolgoznak a környezetvédő szervezet munkatársaiként szerte a világon. Munkájukhoz elengedhetetlen a világszerte közel 40 000 önkéntes, illetve 2,8 millió támogató önzetlen segítsége.

Azért dolgozunk, hogy jobbá tegyük a világot

Elkötelezett aktivistáink és támogatóink segítségével világszerte számtalan hatalmas környezetvédelmi eredményt értünk el. A kereskedelmi célú bálnavadászat moratóriumától a nukleáris kísérletek visszaszorításáig a Greenpeace megannyi világméretű ügyben hajtóereje volt a pozitív változásoknak. Elértük, hogy védetté nyilvánítsanak egy kétharmad Magyarországnyi méretű területet az Amazóniai-esőerdőből. Kivívtuk az Antarktisz megvédését. Részünk volt abban, hogy a Shell visszavonulót fújt az Északi-sarkvidékről.

Kövesd a Greenpeace Magyarország munkáját!

A környezetvédelmi problémák, amelyekkel szembeszállunk, hatalmasak. A küzdelemhez óriási erőfeszítésekre van szükség. Itt jössze te a képbe! Veled és a hozzád hasonló emberek együtt továbbra is aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

A hősies kezdetek

A Greenpeace-t egy maroknyi társadalmilag érzékeny és elkötelezett fiatal alapította Kanadában, 1971-ben. Volt közötttük békemozgalmi aktivista, újságíró, vállalkozó és egy kvéker házaspár. A közös pont, hogy mindannyian tenni akartak egy cél érdekében: leállítani az Egyesült Államok tervezett kísérleti atomrobbantásait a Csendes-óceánon.

Kibéreltek egy kis halászbárkát, amivel elvitorláztak Vancouverből egészen az alaszkai Amchitka-szigetekig, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a tenger alatti robbantásokat. Az Egyesült Államok haditengerészete azonban rövid úton visszafordulásra kényszerítette őket – de így, a látszólagos kudarc ellenére is sikerült felhívniuk a közvélemény figyelmét a nukleáris kísérletek veszélyeire. Az eredmény sem maradt el: a nyilvánosság nyomására 1972-ben leállították az amerikai atomkísérleteket.

A Rainbow Warrior hajó tragédiája

1985-ben a Greenpeace csapata a Rainbow Warrior nevű hajója az új-zélandi Auckland kikötőjében állt. A Moruroa-zátonyhoz indultak volna, hogy békésen tiltakozzanak a francia állam csendes-óceáni atomkísérletei ellen. A hajót azonban a kikötőben felrobbantották: a legénység egyik tagja, Fernando Pereira életét vesztette. Később kiderült, hogy a francia titkosszolgálat emberei követték el a támadást. Az esetből óriási nemzetközi botrány kerekedett, a Greenpeace nevét pedig az egész világ megismerte. A Rainbow Warrior hajó javíthatatlanul megrongálódott, ezért a legénység úgy döntött, elsüllyesztik azt, hogy mesterséges zátonyként szolgálhassa tovább az életet.

Ismerd meg a részletes történetet!

Világraszóló győzelmeink, melyek ma is inspirálnak és buzdítanak minket:

 • Az USA leállította tenger alatti nukleáris kísérleteit az alaszkai Amchitka-szigeten 1972-ben, egy évvel az első Greenpeace-akció után.

 • 1982-ben az Európai Bizottság megtiltotta a fókabébibőr importját Európába. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság moratóriumot hirdetett a kereskedelmi célú bálnavadászatra. Mindkét eseményben jelentős szerepet játszott a közvélemény egyre nagyobb nyomása, a Greenpeace kitartó, több éves figyelemfelkeltő tengeri akcióinak is köszönhetően.

 • 1983-tól nem lehet többé nukleáris hulladékot süllyeszteni a tengerbe. A Greenpeace munkájának is köszönhető egyezmény eredményeképpen ez volt az első olyan év a második világháború óta, amikor nem történt radioaktívhulladék-lerakás a tengerekben.

 • 1991-ben természetvédelmi területté nyilvánították a Déli-sarkvidéket, továbbá megtiltották a területen a kereskedelmi célú ásványianyag-kitermelést. Az egyezmény létrejöttéért a Greenpeace évekig kampányolt, sőt öt éven át állandó kutatóbázist is fenntartott az Antarktiszon.

 • 1997-ben létrejött a Kiotói jegyzőkönyv, mellyel az országok vállalták, hogy csökkentik üvegházhatású-gáz kibocsátásukat. A Greenpeace és más környezetvédelmi szervezetek közel 10 éven át dolgoztak azon, hogy a kormányok végre cselekedjenek a klímavédelemért.

 • 2001-ben egy ENSZ-egyezmény betiltotta a környezetben tartósan fennmaradó és erősen mérgező (POP) vegyi anyagok gyártását és felhasználását. A megállapodás a Greenpeace részéről évekig tartó tárgyalássorozat és nyomásgyakorlás eredménye volt.

 • 2003: 30 millió ember vett részt az emberiség történelmének eddigi legnagyobb háborúellenes tüntetésén. A tüntetés egyik szervezője a Greenpeace volt.

 • 2006-ban az amazóniai őserdő egy kétharmad Magyarországnyi (6,4 millió hektáros) területét nyilvánította védetté Luiz Inácio da Silva brazil elnök. Ez óriási siker a Greenpeace-nek és az esőerdők megmentéséért velünk együtt vállvetve dolgozó természetvédelmi szervezeteknek.

 • 2011: Megakadályoztuk, hogy a nukleáris ipar és a japán kormány eltussolja a fukusimai atomkatasztrófa következményeit. Saját sugárzásmérő csapatokat küldtünk a helyszínre, és a nyilvánosságra hozott adatokkal rákényszerítettük a kormányt az igazság felvállalására.

 • 2012 óta a Greenpeace Detox kampányának hatására több mint 30 világhírű ruhaipari márka vállalta, hogy 2020-ra megszüntetik a veszélyes vegyszerek használatát a termékeik előállítása során. Olyan vállalatokról van szó, mint a Zara, a Levi’s, a H&M, az Adidas, a Nike, vagy a Puma.

 • 2015 őszén a Shell bejelentette, hogy bizonytalan ideig felhagy a sarkvidéki olaj- és gázkitermeléssel. Óriási győzelem ez annak a több mint hét és félmillió embernek, akik világszerte csatlakoztak a Greenpeace „Mentsük meg a sarkvidéket!” kampányához.

Még több sikertörténetet a Greenpeace nemzetközi történetéből itt. 

 

Kategóriák
Címkék