<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 09:52:17 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Az egyszer használatos műanyagok kivezetésében a magyarországi piaci szereplőknek is felelősséget kell vállalniuk

Sajtóközlemény - október 18, 2018
Budapest, 2018. október 18. – A Greenpeace mintegy 130 000 emberrel közösen várja, hogy végre az Országgyűlés elé kerüljön a termékdíj törvény módosításának tervezete. A jogszabály-módosítás nagyságrendekkel csökkentené az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok környezetterhelését. A környezetvédő szervezet azt várja a Magyarországon működő kereskedelmi és ipari szereplőktől: felelősségüket felismerve támogassák a jelenlegi törvénytervezetet, és csatlakozzanak azokhoz a gyártókhoz és márkacégekhez, amelyek önkorlátozással és önkéntes vállalásokkal már elkezdtek tényleges lépéseket tenni a műanyagszennyezés csökkentése érdekében, a bolygó védelmében.

A tervezett jogszabályváltoztatás társadalmi egyeztetését követően vált ismertté az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának, Vámos Györgynek 2018. október 13-án, a sajtóban artikulált véleménye, miszerint „aránytalanul nagy terhet rónának a vállalkozásokra” [1] az Innovációs és Technológiai Minisztérium által tervezett változtatások.

„Több mint elgondolkodtató, hogy az OKSZ főtitkára a környezet védelméről nem kiindulópontként, hanem nyűgként, teherként gondolkodik. Egy Földünk van, amit egyre jobban beborít a műanyag szemét. Mára egyre több helyen mutatják ki a műanyagszennyezést: a csapvízben, a palackozott vízben, tengeri sóban, a madaraktól a halakon át a szúnyogokig minden élőlény belső szerveiben, a világóceánban, az erdőkben és a mezőkön is. Nemcsak esztétikai és természetvédelmi problémáról van szó, de az egészségünkről is” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Egyes számítások szerint másodpercenként mintegy 160 000 műanyag szatyrot gyártunk a Földön, [2] és ezek legalább 400 évig nem bomlanak le. A napokban értesülhettünk a sajtóból arról, hogy a Duna is súlyosan szennyezett már a mikroműanyagoktól. [3] Egy idei kutatás szerint egy-egy étkezés során átlagosan több mint 100 mikroműanyagot nyelhetünk le. [4] Fel kell ismernünk: az eddigi gazdasági működés aránytalan terhet rótt az élővilágra és az egészségünkre. A Greenpeace álláspontja szerint itt az ideje, hogy a kereskedelem és ipar meghatározó szereplői itthon is felismerjék a felelősségüket: álljanak a műanyag hulladék elleni küzdelem élére, és segítsék az egyszer használatos műanyagok minél gyorsabb kiváltását.

A hazánkban működő vállalkozások számára példaként állhat az Európai Bizottság műanyagszennyezés visszaszorítását célzó irányelvét [5] előkészítő nyilvános konzultáció eredménye. A lakosság, valamint az érintett kereskedelmi és ipari szereplők véleményét felmérő kutatás alapján az összes válaszadó 95%-a, a gyártók 70%-a, a márkacégeknek pedig a 80%-a úgy válaszolt, hogy az egyszer használatos műanyagokkal szembeni fellépés szükséges és sürgős. [5] Sőt Magyarországon is volt olyan élelmiszerkereskedelmi cég, amely már 2018 nyarán önkéntes vállalásokat tett az egyszer használatos műanyagok csökkentésére. [6]

„Örömmel láttuk, hogy a készülő törvényjavaslattal Magyarország elébe megy az uniós irányelv tervezetében szereplő egyszer használatos műanyagok korlátozásának.  Ez lehetőséget teremt a Magyarországon működő cégek számára, hogy a változásban elsők lehessenek. Bízunk benne, hogy ezt ki is használják. Ez nem csak felelősségük, de jól felfogott érdekük is” – tette hozzá Tömöri Balázs.

A döntéshozók  és az üzleti világ szereplői felé most fokozott társadalmi elvárás irányul  Magyarországon. A műanyagszennyezés csökkentéséért világméretű összefogás tapasztalható, melyhez a magyar lakosság is csatlakozott. A Greenpeace műanyag szatyrok tilalmát célzó petíciót indított a greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon, ami 3 hónap alatt hazánk legnépszerűbb online környezetvédelmi petíciója lett.

„Tavaly szinte napra pontosan ilyenkor vett rossz irányt a környezet védelmét célzó termékdíj törvény módosítása: [7] az utolsó pillanatban kikerült a tervezetből az a rész, amely a műanyag szatyrok termékdíját emelte volna meg. Ez nem ismétlődhet meg idén. A lakosság akarata egyértelmű, a probléma pedig magáért beszél. A tét az élővilág megmaradása és a saját egészségünk védelme” – fejezte be a Greenpeace kampányfelelőse.

Jegyzetek:

[1] https://infostart.hu/belfold/2018/10/12/zacskotilalom

[2] WorldWatch Institute, State of the World 2004: Special Focus: The Consumer Society. January 2004, ISBN: 0-393-32539-3

[3] https://piacesprofit.hu/klimablog/tele-van-a-duna-mikromuanyaggal/

[4] http://www.ng.hu/Tudomany/2018/04/04/Muanyagreszecskek-szennyezik-eteleinket

[5] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3927_hu.htm

[6] https://24.hu/kozelet/2018/07/04/lidl-muanyag/

[7] https://zoom.hu/hir/2017/10/17/megis-maradhatnak-a-muanyag-zacskok-a-boltokban/

Korábbi sajtóközleményeink a témában: