<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 12:25:20 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Rekordszámú aláírást adott át a Greenpeace Magyarország – Stop műanyag!

Sajtóközlemény - október 3, 2018
Budapest, 2018. október 3. – A Greenpeace Magyarország ma átadta az egyszer használatos műanyag zacskók betiltását támogató „Stop műanyag”-petíció rekordszámú aláírását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). [1] A kezdeményezés minden idők eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi kezdeményezése. A petíció mellett szeptember 30-án a budapesti Hősök terén több száz ember látványos élőképpel is kiállt a műanyagszemét-szennyezés ellen. [2] A Greenpeace azt várja: a lakosság akaratával összhangban az Országgyűlésben mihamarabb szülessen törvény a műanyag hulladékok visszaszorítására.

„Egy éve is már közel voltunk ahhoz, hogy törvény korlátozza a műanyag zacskók használatát, de az utolsó pillanatban ez meghiúsult. [2] Nem engedhetjük meg, hogy tovább halogatódjon az érdemi intézkedés. Emberek tízezrei mozdultak meg az utóbbi hónapokban hazánkban is, és követelnek valódi megoldást a műanyagszennyezés megszüntetésére online, az utcán és a mindennapokban is. Ideje, hogy hazánk döntéshozói is cselekedjenek” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország az október 3-án átadott aláírásokat követően azt várja az országgyűlési képviselőktől: az emberek akarata szerint szavazzák meg az ITM jelenlegi törvénytervezetét [3] az októberben várható szavazáson, és első lépésként tiltsák be a műanyag zacskókat. Az ökológiai katasztrófát okozó és az egészségünkre is kockázatos egyszer használatos műanyag termékek kora lejárt.

Jegyzetek:

[1] Videó:

https://www.facebook.com/greenpeace.hu/videos/271588390230235/

Fotóalbum:

https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157673970930458

[2]

https://index.hu/gazdasag/2017/10/17/visszavonulot_fuj_a_kormany_maradhatnak_a_nejlonzacskok/

[3]

https://index.hu/gazdasag/2018/09/16/hadat_uzen_a_muanyag_zacskoknak_a_kormany_emelik_a_termekdijat/

Korábbi sajtóközleményeink a témában: