<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 12:36:06 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

A Greenpeace a belügyminisztertől vár sürgős intézkedést Kiskunhalason

Sajtóközlemény - szeptember 14, 2018
Budapest, 2018. szeptember 14. - A Greenpeace Magyarország Pintér Sándor belügyminiszter azonnali intézkedését sürgeti a kiskunhalasi elhagyott, szivárgó méregraktár ügyében. A szervezet szerint az érintett hatóságok nem várhatják ölbe tett kézzel, hogy bekövetkezzen a környezetkárosodás, miközben feladatuk pont ennek a megelőzése lenne.

A Greenpeace nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek [1] a Kiskunhalas határában a környezetet folyamatosan veszélyeztető, szétrohadó illegális veszélyeshulladék-lerakó ügyében.

A kiskunhalasi Majsai úti telepen savakat, oldószereket, olajokat, egészségügyi veszélyes hulladékokat, laboratóriumi vegyszerek maradékait tárolják sérült, repedt hordókban és műanyag tárolókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön. A Greenpeace Magyarország helyi szervezetekkel [2] közösen először 2016-ban hívta fel a figyelmet a szennyezésre, [3] majd 2017 nyarán egy óriás kérdőjellel emlékeztetett arra, hogy az áldatlan állapotok továbbra is fennállnak. A környezetvédő szervezet továbbá helyszíni mérésekkel mutatta be, hogy a szennyezőanyagok kijutottak a területről. [4]

A Greenpeace többször fordult a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához, kérve, hogy a hatóságok mihamarabb, akár állami beavatkozással szállítsák el a környezetet és az embereket veszélyeztető hulladékot, tisztítsák meg a szennyezett területet, majd vonják felelősségre a károkozókat.

A szervezet szerint ilyen esetekben nem lehet arra várni, hogy véget érjen a hatóságok és az érintettek közötti jogi procedúra. Nem szabad megvárni, amíg súlyosbodik a szennyezés és környezetkárosodás következik be. Így akár milliárd forintos nagyságrendű kármentesítésre lehet majd szükség a jelenleg egy-kétszázmillió forintra tehető hulladékelszállítási és -ártalmatlanítási költségek helyett.

A hatóságok, bár korábban többször is megállapították, hogy a mérgek kikerültek a tárolókból, és hogy „a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll”, [5] mégis visszautasították, hogy érdemben lépjenek a környezetkárosítás megakadályozása érdekében – miközben kijelentik, hogy közvetlen veszély esetén intézkednek. [6]

A Greenpeace Pintér Sándor belügyminiszterhez írt levelében felhívja a figyelmet, hogy a környezetkárosodást megelőző intézkedés lényege, hogy nem szabad megvárni, míg a környezetkárosodás megtörténik. A szervezet elképesztőnek tartja, hogy a Katasztrófavédelmi Igazgatóság meg akarja várni az intézkedésekkel a környezetkárosodás megtörténtét. Jelenleg a helyszínen tapasztaltak alapján a hordókból, tárolókból továbbra is ellenőrizetlenül folynak ki a szennyezőanyagok.

“Azt várjuk a belügyminisztertől, hogy sürgősen intézkedjen a Kormány vízvédelemért felelős tagjaként a környezetet veszélyeztető állapot felszámolása és a környezetkárosodás megelőzése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a hatóságok feladata a környezetkárosítások megszüntetése mellett az ilyen és ehhez hasonló környezetkárosítások megelőzése is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A kiskunhalason 2017-ben készült fotók:

https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157684493562143

 Jegyzetek:

[1] A Pintér Sándornak írt nyílt levél: https://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/Pinter_level201809.pdf

[2] Az említett helyi civil szervezetek a Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a szegedi székhelyű Csemete Egyesület.

[3] Elhagyatott veszélyes hulladékok Kiskunhalas térségében katasztrofális állapotban – Greenpeace-sajtóközlemény, 2016. augusztus 10.

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Elhagyatott-veszelyes-hulladekok-Kiskunhalas-tersegeben-katasztrofalis-allapotban/

[4] Mi történt az elhagyatott veszélyes hulladékkal? A Greenpeace egy év elteltével újra Kiskunhalason

https://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Mi-tortent-az-elhagyatott-veszelyes-hulladekkal-Kiskunhalason/

[5]  A Csongrád Megyei Kormányhivatal 79266-11-15/2016 számú, a Kft. ügyvezető igazgatóját az eredeti állapot helyreállítására kötelező hatósági határozatában a következőképpen rögzítette: „[...] a veszélyes hulladékok ilyen módon történő tárolásával nincs kizárva azok környezeti elembe (talajba, illetve talajvízbe) kerülése, azaz a környezeti elemekben bekövetkező, mérhető, jelentős kedvezőtlen változás lehetősége, tehát a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll.”

A Felügyelőség határozatának indokolása emellett már 2011-ben rögzítette, hogy a nagy mennyiségű, jogellenesen felhalmozott veszélyes hulladék környezetbe kerülésének kockázatával a Kft. környezetveszélyeztetést valósít meg. „Az udvari, zúzott köves burkolaton több helyen ismeretlen anyagok elfolyását tapasztaltuk (fekete és barna színű elszíneződések a zúzott kövön). A hulladékot tartalmazó göngyölegek egy része nem zárt, csapadékvízzel érintkezhet. Az udvaron és az egyik raktárban oldószerszag érződött. A telephely egyik raktárában két db IBC tartály van felborítva, tartalmuk először a raktáron belül folyt ki, majd a kármentő megtelte után az udvaron folyt el a vörös színű folyadék, a terület legmélyebb, aszfaltozott részén gyűlt össze. A tárolás körülményeit figyelembe véve fennáll a veszély, hogy a göngyölegek egy része az idő előrehaladtával az időjárás hatásainak kitéve megsérülhet, így tartalmuk kikerülhet.”
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/KormanyHat2016_hatarozat

[6] Huszár Tibor tü. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének 2018. május 31-i levele (HL.-2018-0007-3) szerint: „A földtani közeg és a felszíni víz károsodásának közvetlen veszélye esetén a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a vízvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megteszi.

Kategóriák