<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 13:03:32 Feb 12, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Műanyag zacskók: 100 nap alatt komoly eredményt ért el 100 ezer ember akarata

Sajtóközlemény - szeptember 17, 2018
Budapest, 2018. szeptember 17. – A Greenpeace Magyarország üdvözli az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi bejelentését, amely szerint az eldobható műanyag zacskók visszaszorítását és tilalmát tervezik. [1] A bejelentés kereken 100 nappal azután történt, hogy a Greenpeace Magyarország petíciót indított az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáért. A greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon elérhető petíciót három hónap alatt közel 120 ezren írták alá - ez minden idők legnépszerűbb hazai online civil kezdeményezésének számít. [2]

2018. szeptember 16-án, vasárnap jelentette be terveit az Innovációs és Technológiai Minisztérium:

  • megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más termékek termékdíját (ez 2019-től léphetne életbe),

  • 2019. július 1-től betiltanák a fizikailag rövid idő alatt szétmálló, de biológiailag nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását,

  • 2021. január 1-től teljesen betiltanák az egyszer használatos műanyag zacskókat.

„Üdvözöljük, hogy Magyarország is csatlakozna azon országok közé, akik felvették a harcot az eldobható műanyagokkal. A Greenpeace Magyarország a petíció közel 120 ezer aláírójával azt várja, hogy a vasárnapi bejelentéssel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium mihamarabb és konkrét határidőhöz kötve valóban be is tiltsa az egyszer használatos műanyag zacskókat.

A petíció rövid idő alatti rekordszámú aláírása, az egymást érő műanyagmentességet vállaló és népszerűsítő rendezvények, illetve a fogyasztók és a vállalatok önkéntes célkitűzéseinek sora itthon és világszerte mind azt jelzik számunkra: az embereknek elegük van a pazarló eldobható műanyag termékekből és csomagolásokból” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Hasonló jellegű tilalmat már világszerte számos ország bevezetett, vagy tervez bevezetni: Új-Zélandtól Chilén és Eritreán át Romániáig. [3] A helyi Greenpeace-irodák több hónapos kitartó munkája számos országban nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez.

A Greenpeace Magyarország 2018. június 8-án indított petíciót az eldobható műanyag zacskók hazai visszaszorításáért. A petíciót eddig közel 120 ezren írták alá.

„A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. Akár 400 évbe is telhet, mire egy egyszer használatos műanyag zacskó teljesen lebomlik.

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen, a környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét” – emlékeztetett Tömöri Balázs.

Jegyzetek:

[1] https://index.hu/gazdasag/2018/09/16/hadat_uzen_a_muanyag_zacskoknak_a_kormany_emelik_a_termekdijat/

[2] greenpeace.hu/stopmuanyag

[3] https://greenpeace.blog.hu/2018/06/08/vege_az_eldobhato_muanyagok_korszakanak

Korábbi sajtóközleményünk a témában:

Kategóriák