<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 06:36:17 Feb 25, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban - még a boltok levegője is szennyezett

A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt

Sajtóközlemény - július 13, 2016
Budapest, 2016. július 13. − A Greenpeace ma tette közzé az outdoor márkák üzleteiben végzett levegőtesztek erdményét. [1] Öt európai országban [2] és Taiwanon vizsgálták például a Mammut, a The North Face és két skandináv márka üzleteinek levegőjét. A vizsgálat kimutatta, hogy a boltokban az illékony PFC [3] koncentrációja hatvanszorosa a zárt szobában mért átlagértéknek és ezerszer magasabb, mint a szabadban. A legmagasabb PFC koncentrációt a Mammut németországi boltjaiban mérték. A Greenpeace az outdoor gyártók mellett a divatmárkákat is nyomon követi. Erről nemrég látott napvilágot egy értékelés, amelyből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, de a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett a gyártási lánca méregtelenítéséért.

Az outdoor márkák szellemiségéhez hozzátartozna a környezettudatosság. A cégek kommunikációjukban előszeretettel hangsúlyozzák is a természet szeretetét, a valóságban azonban olyan nagy márkák, mint a North Face, vagy a Mammut csak üres szólamokat puffogtatnak. Úgy tűnik, valójában nem fontos nekik, hogy ne szennyezék maradandóan a környezetet mérgező vegyi anyagokkal.

A túraruhaboltok levegőjében kimutatott PFC-k vízhatlanná és szennytaszítóvá teszik a ruhaneműket. Ezen vegyszerek viszont nem csak a környezetet, de az emberi egészséget is károsítják. A véráramba kerülve rákkeltő anyagokká alakulnak, gyengítik az immunrendszert és a szaporodási képességet, sőt akár veserákot vagy hererákot is okozhatnak.

Pedig létezne alternatíva. A svájci Rotauf már kiiktatta a PFC-ket a gyártásból, a nálunk is kapható német Vaude pedig 2018-ig tervezi ezt elérni. Mindkét cég elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nullára csökkenti a veszélyes vegyianyag-kibocsátást.

Az outdoor boltok tesztelése mellett a Greenpeace a divatipar termékeit is rendszeresen vizsgálja. A környezetvédő szervezet a napokban tette közzé a legfrissebb jelentését arról, hogy melyik divatmárka miként halad [4] a vállalásával, miszerint 2020-ig teljes egészében kivonja a mérgező vegyi anyagokat a gyártási folyamatából.

Az utolsó helyen kullog például a Nike és az Esprit. Ezek a cégek egyelőre nem tettek semmit azért, hogy kivonják a vegyszereket a ruháikból. Élenjár viszont a méregtelenítésben a nálunk is népszerű H&M, a Zarát tulajdonló Inditex és a Benetton.  

A középmezőnyben vannak olyan cégek, mint az Adidas, a Levi's, a Burberry vagy a Puma. Ők már tettek gyakorlati lépéseket, de még nem vonták ki a kellő mennyiségű veszélyes vegyszert a gyártásból, ráadásul a kivonandó anyagokat egy olyan lista alapján határozzák meg, amelyen nem szerepelnek például a PFC-k és egyes veszélyes oldószerek. 

Újra felszólítjuk a divatcégeket és az outdoor márkák gyártóit, hogy ne mérgezzék tovább a környezetet, a dolgozóikat és a termékeik vásárlóit. Kötelezzék el magukat a zéró vegyianyag-kibocsátás mellett és valósítsák is meg a méregtelenítést 2020-ig. Mivel vannak, akik ezt már megtették, tudjuk, hogy nem lehetetlen a veszélyes vegyi anyagok kivonása a ruhaiparból.” - mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.  

A Greenpeace továbbra is nyomon követi a ruhák méregtelenítéséért indított kampányához csatlakozó divatipari cégek és outdoor ruhagyártók teljesítését. A Detox-Catwalk és a Detox-outdoor.org oldalakon mindenki figyelemmel kísérheti, hogyan teljesít kedvenc márkája a méregtelenítésben, milyen mértékben követik igazi tettek a cégek vállalásait.

 

Jegyzetek:

[1]. Az üzletek levegőjének teszteléséről szóló teljes jelentés:

http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Toxics-reports/Hidden-in-Plain-Sight/

[2] Az öt európai ország, ahol mintákat vettek Európában: Németország, Svájc, Svédország, Olaszország és Norvégia

[3] A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek. A szennyezés folyamata így szinte visszafordíthatatlanná válik. A Greenpeace 2015-ös kutatása a Föld legeldugottabb pontjain is kimutatta a PFC-k jelenlétét, de azonosították őket a delfinek szervezetében, jegesmedvék májában és az emberi vérben is.

[4] A divatmárák teljes rangsora: http://greenpeace.org/detoxcatwalk

 

Korábbi sajtóközlemények a témában:

Veszélyes vegyszereket talált márkás túraruhákban a Greenpeace

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/

Detox-outdoor 2016 - Kérdések és válaszok

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Veszelyes-vegyszereket-talalt-markas-turaruhakban-a-Greenpeace/Detox-Outdoor-2016--Kerdesek-es-valaszok/

Az emberiség a világ legeldugottabb helyeit is beszennyezte a veszélyes PFC-kkel

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Az-emberiseg-a-vilag-legeldugottabb-helyeit-is-beszennyezte-a-veszelyes-PFC-kkel/

Kategóriák