<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 17:00:47 Feb 25, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Elhagyatott veszélyes hulladékok Kiskunhalas térségében katasztrofális állapotban

Sajtóközlemény - augusztus 10, 2016
Budapest, 2016. augusztus 10. − Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot. Ráadásul nem messze, egy Natura 2000-terület közvetlen közelében is találtak hasonló jellegű szennyeződést. A Pirtóhoz közeli erdőszélen festékek és oldószerek maradványai, folyadékkal teli, fedetlen, rozsdás hordók és veszélyes egészségügyi hulladékok találhatóak. A Greenpeace Magyarország, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány, valamint a Csemete Egyesület azt várja a hatóságoktól, hogy mihamarabb, akár állami beavatkozással tisztítsák meg a szennyezett területeket, és szállítsák biztonságos tárolóba a hulladékot. A költségekért a szennyezést okozó cégnek kell felelnie – de addig is, amíg a jogi procedúra zajlik, a szennyezést meg kell szüntetni.

Talajminta-mérési eredmények a kiskunhalasi telepről: 1, 2, összefoglaló infografika

Térkép a két szennyezés helyszínéről:

Kiskunhalason a Bács-Reál Kft. évekkel ezelőtt telephelynek bérelt ki egy városszéli területet, majd 2010-ben engedélyt kért veszélyes hulladékok begyűjtésére, szállítására. A helyi civilek tiltakozásának ellenére az illetékes Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megadta az engedélyt. A határozat több mint 400-féle veszélyes hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozott, több tízezer tonna mennyiségben.

Alig egy évvel később, 2011 elején szabálytalan hulladékkezelésért már több mint 85 millió forintos bírságot állapított meg a hatóság, ám ezt nem szabták ki a Bács-Reál Kft.-re, csak „figyelmeztetést” küldtek. A helyzet nem javult, így 2011 végén a környezetvédelmi hatóság betiltotta a cég további tevékenységét illegális hulladéktárolás miatt.

A tulajdonos még akkor, 2011-ben más nevére íratta át a céget, a veszélyes hulladék pedig azóta is, immár ötödik éve áll elhagyottan a telepen. Savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékai vannak teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földre lerakva, hordókban és műanyag tárolókban. A telep félig nyitott épületében a hordótornyok egy része összedőlt, a vegyi anyagok sok helyen kijutottak, kiömlöttek a tárolóedényekből.

A helyi környezetvédelmi hatóság többször kötelezte a céget a veszélyes hulladék elszállítására, ám két kamionnyi gumiabroncs eltávolításán túl láthatóan nem történt változás. 2013-ban az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség méréseket végzett a területen. Akkor nem állapítottak meg jelentős határérték-túllépést a talajban és a talajvízben, egy 2016 év eleji határozatban azonban kijelentik, hogy „a veszélyes hulladékok ilyen módon történő tárolásával nincs kizárva azok környezeti elembe (talajba, illetve talajvízbe) kerülése, azaz a környezeti elemekben bekövetkező, mérhető, jelentős kedvezőtlen változás lehetősége, tehát a környezet veszélyeztetése folyamatosan, jelenleg is fennáll.”

A Kormányhivatal a Greenpeace érdeklődésére most is azt közölte, hogy egyelőre a méréseik nem mutatnak határérték-túllépést. A Greenpeace a kerítésen benyúlva véletlenszerű talajmintát vett a területről. A nem akkreditáltan mintavételezett felszíni talajmintában lényegesen magasabb fém- és ásványolaj-tartalmat találtak, mint amennyi a talajra vonatkozó hatályos határérték: a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a földtani közegre megadott határértéknek akár 11-szeresét mérték, a teljes ásványolaj-tartalom pedig a határérték 143-szorosa volt. Ezért javasoljuk, hogy a terület szennyezettségének megismerésére a hatóságok végezzenek részletes tényfeltárást.

A tulajdonos, aki annak idején a szennyezést okozta, nem tudott felelni vagyonával az általa okozott károkért. Így a hatóságok a jelenlegi jogszabályokkal nem tudják elérni, hogy érvényesüljön az „a szennyező fizet”-elv.

Időközben a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány munkatársainak jelzése nyomán a Greenpeace hasonló jellegű veszélyes anyagokat talált lerakva egy közeli erdőszélen is: vegyszerek, festékek, oldószermaradványok mellett itt nagy zsákokban elhelyezett kórházi hulladék is megtalálható. A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Bízunk benne, hogy a kórházi hulladék beazonosításával sikerül megtalálni a felelősöket. A festékes hulladékok hasonló jellegűek, mint amelyek a Bács-Reál telepén találhatóak, emiatt elképzelhető, hogy összefüggés van a két illegális szennyezés között.

„Nem lehet tovább arra várni, hogy véget érjen a hatóságok és a tulajdonos közötti jogi procedúra. A veszélyes hulladékot haladéktalanul biztonságos helyre kell szállítani, hogy a sérült hordókból és tárolókból ne szennyeződhessenek tovább az érintett területek” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A helyreállítás költségéért a károkozó Bács-Reál Kft. egykori tulajdonosának, és a kft.-t felszámoló cégnek kell jótállnia. A jelenlegi jogszabályi környezet azt eredményezi, hogy ilyen esetekben a szennyező kibújhat a felelősség alól és másra, például az államra – azaz gyakorlatilag az adófizetőkre – háríthatja a költségeket, ezért szigorítani kell a jogszabályokat, az újabb és újabb visszaélések elkerülése érdekében.

Fotók az érintett területekről:
http://flickr.com/greenpeacehu

Kérdések és válaszok:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Elhagyatott-veszelyes-hulladekok-Kiskunhalas-tersegeben-katasztrofalis-allapotban/Kerdesek-es-valaszok/

FRISSÍTÉS: 2016. augusztus 11-én a Csongrád Megyei Kormányhivataltól (CSMKH) tájékoztatást kaptunk, melyben pontosítani kívántak egyes állításokat. Ezeket és a reakcióinkat lásd ezen a linken.

Kategóriák