hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 20:12:40 Feb 27, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Těžit ropu v Arktidě? Stejné jako postavit ropnou plošinu uprostřed Českého Krumlova

Tisková zpráva - 7 července, 2015
Český Krumlov, 7. července 2015 - Přímo v centru Českého Krumlova vyrostla dnes na několik hodin obří ropná plošina. Maketu, kterou vytvořili profesionální umělci, pak během dne symbolicky zablokovaly desítky lidí v lodích. Vzkazem #sHellNO vodáci vyjádřili svůj nesouhlas s riskantními plány firmy Shell na těžbu ropy v Arktidě.

V těchto dnech se totiž Shell připravuje k zahájení průzkumné těžby v Čukotském moři. Firma se již jednou o průzkumné vrty pokoušela, ale její úsilí skončilo blamáží. [1] Přitom podle amerických vědců je zde 75% šance, že dojde k úniku ropy a katastrofě, na niž firma není připravena. [2] Symbolem nesouhlasu s těžbou v Arktidě se letos stali lidé na kajacích - "kajaktivisté", kteří blokovali ropnou plošinu Polar Pioneer v přístavu města Seattle předtím, než vyplula do arktických vod. [3]

“Těžit ropu v jedné z posledních nedotčených oblastí přírody na Zemi je stejně absurdní, jako kdyby těžaři postavili ropnou plošinu doprostřed památkové rezervace UNESCO. Proto jsme se dnes na lodích sešli právě v Českém Krumlově,” vysvětluje smysl dnešní akce koordinátor arktické kampaně v Greenpeace ČR, Petr Kucka, a dodává: "Tímto způsobem jsme zároveň chtěli podpořit kajaktivisty ze Seattlu a vzkázat světu, že ani nám v Česku není osud Arktidy lhostejný."

Navzdory horkému počasí připluli někteří vodáci do Krumlova dokonce v kostýmech ledních medvědů. Další dobrovolníky Greenpeace ze šesti zemí Evropy se dnes možné potkat rovněž v krumlovských ulicích, kde sbírají podpisy pod petici za ochranu Arktidy [4] a informují kolemjdoucí o rizicích arktické těžby. Doprovází je i lední medvědice Paula - od pravého ledního medvěda téměř k nerozeznání.

Dnešní akce je součástí celosvětových protestů proti těžební činnosti v Arktidě. Podobné demonstrace probíhají v těchto dnech i ve Finsku, Dánsku, Švýcarsku, Spojených státech, a mnoha dalších zemích. Cílem těchto aktivit je vytvoření veřejného tlaku na prezidenta Obamu a americkou administrativu, aby zrušila firmě Shell povolení k těžbě. Organizace Greenpeace také prosazuje, aby v Arktidě vznikla celosvětová rezervace, která bude chráněná jako nedotknutelné přírodní dědictví.

Kontakty:

Petr Kucka, vedoucí arktické kampaně Greenpeace ČR