<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 22:59:43 Mar 02, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Kérdések és válaszok a Kiskunhalas térségi szennyezésekről

Budapest, 2016. augusztus 10. − Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot. Ráadásul nem messze, egy Natura 2000-terület közvetlen közelében is találtak hasonló jellegű szennyeződést. A Pirtóhoz közeli erdőszélen festékek és oldószerek maradványai, folyadékkal teli, fedetlen, rozsdás hordók és veszélyes egészségügyi hulladékok találhatóak.

A Greenpeace Magyarország, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány, valamint a Csemete Egyesület azt várja a hatóságoktól, hogy mihamarabb, akár állami beavatkozással tisztítsák meg a szennyezett területeket, és szállítsák biztonságos tárolóba a hulladékot. A költségekért a szennyezést okozó cégnek kell felelnie – de addig is, amíg a jogi procedúra zajlik, a szennyezést meg kell szüntetni.

FRISSÍTÉS: 2016. augusztus 11-én a Csongrád Megyei Kormányhivataltól (CSMKH) tájékoztatást kaptunk, melyben pontosítani kívántak egyes állításokat. Ezeket és a reakcióinkat lásd ezen a linken.

Alapvető információk  
 • Hol találhatóak a szennyezések?

  Kiskunhalas térségében két helyszínen találtunk veszélyes hulladékok okozta szennyezést: lásd a térképet.

 • Milyen szennyezésről van szó Kiskunhalason?

  Kiskunhalas határában, a Majsai út 8. szám alatt, az Alsószállási-csatorna előtt található egy veszélyeshulladék-telep. A csatorna a Harkai-tóhoz vezet, amely Natura 2000, különleges természetmegőrzési terület, része az Európai Unió ökológiai hálózatának. A területen nagyobb műanyag tárolókban és kisebb fémhordókban veszélyes hulladékok: festékek, olajok, oldószerek, savak, vegyszerek vannak.

 • Milyen szennyezésről van szó a Pirtó közeli erdőszélen?

  Kiskunhalastól néhány kilométerre, Pirtó mellett az erdő szélén egy illegális veszélyeshulladék-lerakatra bukkantunk. Itt kiömlött festékek, és nagy zsákokban egészségügyi, kórházi hulladékok találhatók. Ettől körülbelül 200 méterre van az Imrehegy-Pirtó-Kiskunhalasi homokbuckák – szintén Natura 2000-terület – határa.

 • Mennyire veszélyesek a szennyezések? Mit tegyek környékbeli lakosként?

  Amennyire az anyagok felirataiból látni lehet, döntően veszélyes hulladékokat hagytak a helyszíneken – igaz, ezek nem kiemelten veszélyes mérgek vagy különösen tűz- és robbanásveszélyes anyagok. Nincs részletes felmérésünk az anyagokról, azonban az megállapítható, hogy a szabálytalan tárolás miatt a szennyeződés bejuthat a környezetbe: a talajba, a talajvízbe, vagy a levegőbe.

  Helyi lakosként ösztönözni kell a terület mielőbbi megtisztítását.

 • Hogyan alakulhat ki ilyen szennyezés egyáltalán?

  A telep akkori üzemeltetője követett el törvénysértést, amikor szabálytalanul a puszta földre helyezett el veszélyes hulladékokat, majd otthagyta. A Greenpeace véleménye szerint a hatóság felelőssége is felmerülhet annyiban, hogy a felügyelőség kiadott egy nem túl részletes engedélyt, majd a gyorsan bekövetkező látványos szabálytalanságok ellenére lassan lépett, hagyta elfajulni a helyzetet.

 • Vannak-e példák hasonló szennyezésekre országszerte?

  Hasonló állapotokat találtunk a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén; Balmazújváros határában, a Hortobágy Nemzeti Park közvetlen közelében; és Debrecen mellett is. Más hasonló, magukra hagyott hordókról nincs tudomásunk. Ha megismerünk ilyen esetet, azt mindig jelezzük a sajtónak, a lakosságnak, valamint a hatóságoknak.

 • Mit tesz a Greenpeace ebben az ügyben?

  Felhívjuk a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét a környezetszennyezésre, és dokumentáljuk az információkat, valamint javaslatokat teszünk a megoldásra. Adott esetben, ahogy már itt is történt, saját méréseket is végzünk. A kiskunhalasi helyzet kapcsán vizsgálatok elvégzését, valamint a területek teljes kármentesítését javasoljuk.

A Greenpeace 2016. júniusi mintavétele   A megoldás  
 • Kinek a felelőssége a szennyezés megszüntetése?

  A szennyezést előidéző cégnek, illetve az illegális tevékenység idején tisztségben lévő tulajdonosainak, vezetőinek. Gyakori, hogy a szennyezés megszüntetésének akár több száz millió forintos költségét nem állják a felszámolás alatt álló cégek, illetve a felszámolók: ezért ha az állam nem avatkozik be, akkor a szennyező anyagok, veszélyes hulladékok ott maradnak, és nő a szennyezés, ennek révén pedig a mentesítés költsége is. Az államnak a felelősökön be kellene utólag hajtania a költségeket.

 • Hogyan lehet felszámolni a szennyezést?

  El kell szállítani a veszélyes hulladékot, és meg kell tisztítani a szennyezett talajt, esetleg a talajvizet is. Ehhez részletes tényfeltárást kell végezni.

 • Hogyan lehet elkerülni a hasonló szennyezéseket a jövőben?

  Olyan jogszabályokkal, melyek megfelelő pénzügyi garanciákat kérnek az ilyen tevékenységeket végző cégektől, emellett hatékonyabb és erőteljesebb hatósági intézkedések is szükségesek.