<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 00:24:38 Mar 10, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Kétharmad ellenzi a paksi bővítést

Oldal - október 10, 2013
A megkérdezettek kétharmada elutasítja, hogy Pakson egy új atomerőmű épüljön, különösen nagy az ellenérzés egy orosz tervezésű és építésű erőmű esetén - derül ki a Mediánnak az atomenergia magyarországi jövőjére vonatkozó közvélemény-kutatásából. A vizsgálat szerint a magyarok relatív többsége nem szeretné, hogy a kormány a jelenleginél nagyobb szerepet szánjon a nukleáris energiatermelésnek.

Környezetvédő szervezetek megbízásából a Medián közvélemény-kutató intézet két országos reprezentatív felmérést végzett a magyaroknak általában az atomenergiával, illetve konkrétan a paksi atomerőművel kapcsolatos véleményéről. Az első adatfelvétel 2011 júliusában, a második 2012 júliusában volt. Az általános kérdésekre adott válaszok megoszlásából kiderült, hogy a magyar lakosság inkább veszélyesnek tartja az atomerőműveket (5-ös skálán, ahol 3 jelenti a középértéket, 3,82-es átlagpont), a nukleáris hulladékok általi veszélytől pedig kifejezetten tart (4,09), és noha konkrétan a paksi atomerőmű valamivel alacsonyabb értéket kapott (3,59), azért kijelenthető, hogy az átlagpolgárt aggasztja az atomenergia hazai alkalmazása.

Milyennek ítéli Ön az alábbi veszélyeket? (átlagpont 5 fokú skálán, 2012-es adat)

A négy alapvető energiaforrás (atom, szén, gáz, megújuló energia) közül a lakosság mindössze 13%-a ösztönözné az atomenergia szélesebb felhasználását. Az elsöprő többség, 78% a megújuló energiákat támogatná. Ugyanakkor 44% kifejezetten ellenzi, hogy az energiaellátásban az állam a jelenleginél is nagyobb mértékben támaszkodjon az atomenergiára. (A megújulók elutasítottsága elenyésző, csak 2 százalékos.)

Ön szerint az energiatermeléssel kapcsolatban a kártyán felsoroltak közül az államnak melyik energiahordozó használatát kellene a leginkább ösztönöznie? (2012-es adat, százalék)

A két legfontosabb kérdés arra vonatkozott, hogy a paksi atomerőmű régi blokkjai tovább üzemelhessenek-e eredeti élettartamuk lejárta után további 20 évig; illetve hogy Pakson épüljön-e új atomerőmű a már meglévő mellé. A további működést 2011-ben 32, 2012-ben 35 százalék támogatta, új atomerőmű építése mellett pedig 2011-ben 36, 2012-ben 42 százalék foglalt állást. A két változót összevetve azt látjuk, hogy (2012-ben) a lakosság relatív többsége (40%-a) mindkettőt, vagyis az üzemidő hosszabbítást és a bővítést is ellenzi. A 2011-es és 2012-es adatokat összevetve láthatjuk, hogy csak csekély mértékben növekszik a lakosság körében az atomerőmű támogatottsága, annak ellenére, hogy az üzemeltető folyamatos média- és „tájékoztató” kampányt folytat az atomenergia érdekében.

Pakson épüljön új atomerőmű a már meglévő mellett (2012-es adat, százalék)

A kutatás szerint a társadalom fele támogatná, hogy népszavazás dönthessen a paksi atomerőmű sorsáról, ha pedig sor kerülne a népszavazásra, akkor 28% biztosan, 28% pedig valószínűleg elmenne szavazni.

Minden ötödik válaszadó hallott róla, hogy egy orosz állami vállat orosz hitelből építené fel az új paksi atomerőművet. A hír fogadtatása kifejezetten negatív, kétharmados többség ellenezné, csak 25% támogatná. Még az olyan válaszadóknak is majdnem a felét (44%-át) elbizonytalanítja az orosz vállalat megjelenése, akik pedig eredetileg támogatták volna az új atomerőmű építését.

„Ön támogatná egy új atomerőmű megépítését, ha azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építené meg?” (2012-es adat, százalék)

Kategóriák