<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 00:31:04 Apr 03, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information
Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

»Črna lista podjetij, ki uporabljajo GSO« - gre za vsebino, ki je ni pripravil Greenpeace!

Odziv Greenpeace v Sloveniji na elektronsko sporočilo, ki kroži po svetovnem spletu in navaja seznam podjetij, ki naj bi v svojih proizvodih uporabljala GSO.

Sporočilo za javnost - marec 26, 2013
Ljubljana, 26. 3. 2013 – V zadnjih dneh smo bili z več strani opozorjeni, da po spletu kroži elektronsko sporočilo s seznamom podjetij, ki se jim očita, da v svoji proizvodih uporabljajo gensko spremenjene organizme (GSO). V sporočilu je navedeno, da je raziskavo opravil Greenpeace in naj bi bila le-ta namenjena medicinskemu osebju. Gre za neresnico in zavajanje ter neprimerno uporabo Greenpeaceovega imena. Tovrstne raziskave, še posebej za slovenski trg, Greenpece ni izvedel.

Niti Greenpeace v Sloveniji niti katera druga naša pisarna drugod po svetu ni avtor dotične raziskave, na katero se sklicujejo neznani pošiljatelji v elektronskem sporočilu, niti ni bila takšna raziskava naročena z namenom informiranja ter posredovanja medicinskemu osebju. Navkljub temu, da Greenpeace izvaja globalne kampanje proti gojenju in komercializaciji GSO, v okviru teh kampanj pa nastajajo različna poročila in raziskave, dotične ni na tem seznamu.  Naše ime je bilo neprimerno uporabljeno iz razlogov, ki so nam neznani.

Greenpeace se v svojih kampanjah  za ozaveščanje javnosti pogosto naslanja na rezultate lastnih ali zunanjih raziskav. Nekatere pisarne Greenpeace v drugih  državah že vrsto let pripravljajo vodnike za potrošnike, z namenom informiranja potrošnikov o prisotnosti GSO ter drugih transgenih substanc v proizvodih posameznih proizvajalcev. Dopuščamo možnost, da je nekdo površno povzel katerega od teh vodnikov, kar je neodgovorno in zavajajoče dejanje. Naše raziskave so vedno narejene na konkretnem vzorcu v določenem časovnem obdobju, za določeno državo. Vselej tudi predstavimo metodologijo naših raziskav in navedemo vire, na katere se sklicujemo (laboratoriji, poročila, raziskave.). Slovenija do sedaj še ni bila deležna tovrstne raziskave.

Takšno neprimerno navajanje imena naše organizacije strogo obsojamo in pozivamo k poštenem in pravilnem navajanju virov, še posebej v sporočilih s tako občutljivo vsebino. Slovenija namreč spada med tiste države, kjer večina prebivalstva nasprotuje uporabi GSO v kakršnekoli namene in takšno sporočilo lahko spodbudi veliko nezaupanje do blagovnih znamk, ki so se lahko na tem seznamu znašle naključno.

Več informacij:

Tina Peternel, 040 430 088,

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.

Teme