hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 05:42:30 May 01, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

V Norsku začíná historický soudní spor, který může zastavit těžbu ropy

Tisková zpráva - 13 listopadu, 2017
Již zítra začíná slyšení, ve kterém organizace Greenpeace a Nordic a Nature and Youth žalují norskou vládu kvůli otevírání nových ložisek pro těžbu ropy v Arktidě. Argumentují faktem, že další těžba ropy je v rozporu s Pařížskou klimatickou dohodou i norskou ústavou. Případné vítězství pak může nastavit precedens pro podobné klimatické žaloby jinde ve světě. K žalobě se jako vedlejší účastník přidala také iniciativa norských seniorů - Granparents Climate Campaign - a podporuje ji řada známých osobností.

Truls Gulowsen, ředitel Greenpeace Norsko, řekl:
“Pro nás, kteří se snažíme zastavit nebezpečné změny klimatu a hamižné světové vlády je to velká událost. Když norská vláda povolí rozšiřování těžby, ohrožuje tím domovy, zdraví a rodiny nás všech. Je podle nás jasné, že honba za další ropou porušuje Pařížskou klimatickou dohodu i norskou ústavu a my se těšíme, až to prokážeme i u soudu.”

Norská ústava zajišťuje právo příštích generací na zdravé a bezpečné životní prostředí. Žalobci budou argumentovat, že podle poznatků současné vědy není možné zachovat současné světové klima a zároveň pokračovat v těžbě a pálení fosilních paliv. Soud se v procesu, který bude probíhat od 14. do 23. listopadu, bude ochranou tohoto ústavního práva věnovat poprvé v historii. Podobnou formulaci má přitom v ústavním pořádku dalších 90 zemí světa včetně České republiky. Rozsudek tedy může spustit lavinu podobných soudních sporů, v níž budou lidé vystupovat proti nebezpečným plánům svých vlád.

Ingrid Skjoldvær, ředitelka Nature and Youth, řekla:
“Norská vláda má - stejně jako všechny ostatní vlády - povinnost chránit své obyvatele a jejich právo na zdravé životní prostředí. Právě my, zástupci mladších ročníků a naše děti pocítí negativní dopady pálení fosilních paliv nejvíce. Tento soudní spor nám dává možnost ochránit naši budoucnost.”

Soud začíná v době, kdy tichomořský stát Fidži hostí letošní klimatickou konferenci COP 23, která se z logistických důvodů koná v německém Bonnu. Prvního dne přelíčení se zúčastní dva zástupci z Fidži, kteří zastupují komunity přímo ohrožené klimatickými změnami.

Alisi Nacewa, aktivistka z Fidži, řekla:
“Přijeli jsme do Norska, protože náš domov je přímo ohrožen klimatickou změnou. Už nyní pociťujeme dopady extrémního počasí a zvedající se hladiny oceánu. Neexistuje způsob, jak by se oteplení planety mohlo vejít do 1,5 stupně Celsia bez omezení těžby a spalování ropy. Norové podepsali Pařížskou klimatickou dohodu, ale chtějí pokračovat v těžbě. To ovšem nejde dohromady a je načase, aby norská vláda začala ctít své závazky.”

K rozšiřování ložisek na těžbu ropy došlo poprvé po dvaceti letech - konkrétně se otevírá nová oblast v Barentsově moři, kde má 13 ropných společností zahájit průzkum před těžbou ropy. Norská státní společnost Statoil začala s těžebními operacemi již letos v létě.