50%-kal kevesebb hús- és tejtermék 2050-ig - Less is More - Greenpeace - Less Meat More Veg - Greenpeace
<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 00:04:45 Sep 24, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Gyermekeink egészséges bolygót érdemelnek

Egészséges jövőt akarunk magunknak és a bolygónknak. Olyan jövőt, amely biztosítja, hogy gyermekeink tiszta levegőjű, erdőkkel teli, stabil klímájú világban élhessenek. Olyan világban, ahol mindenki hozzájut elegendő tiszta ivóvízhez és egészséges, tápláló élelemhez. A jövőnket azonban komolyan veszélyeztetik az ipari hús- és tejtermékek. Az intenzív, nagyüzemi állattenyésztés elpusztítja erdeinket, elszennyezi vizeinket, megváltoztatja a klímát és kockázatos az egészségünkre nézve.

A tehenek, sertések és csirkék iránti étvágyunk elpusztítja a körülöttünk lévő világot, miközben egy olyan nagyvállalatokból álló globális iparág irányítja, amely a profitot helyezi az emberek és a környezet elé. És bár a nagyvállalatok a fő bűnösök, nekünk is van szerepünk a problémában – egyszerűen túl sok húst fogyasztunk, és ez nagyon súlyos hatást gyakorol a fenntartható jövőnkre.

Az étkezésről szóló döntéseink igenis számítanak. A Greenpeace egy olyan világméretű mozgalomhoz csatlakozik, melynek célja, hogy átalakítsa élelmezési rendszerünket, mielőtt túl késő lenne. Jelentősen csökkentenünk kell a globális hús- és tejtermelést, és meg kell találnunk más módjait az állatok felnevelésének, kezelésének. De nemcsak a vegánok és a vegetáriánusok segítenek helyrehozni az elrontott élelmezési rendszerünket, hanem azok is, akik visszafogják a húsfogyasztásukat, időszakos vegetáriánusok, vagy klímatudatosan étkeznek – azaz Ti mindannyian!

Mindannyian részt vehetünk a probléma megoldásában az ételeinkről szóló döntésekkel – nap mint nap, étkezésről étkezésre. Együtt meg tudjuk szakítani az ipari húsgyártás körforgását azzal, hogy több növényi alapú élelmiszert fogyasztunk, és közösen hallatjuk a hangunkat tartós változást követelve. Amikor felszólalunk, kihívás elé állítjuk a nagyvállalatokat: azt akarjuk, hogy helyezzék az egészségünket és bolygónk egészségét a saját profitjuk elé.

Követeljünk együtt egy olyan élelmezési rendszert, amely tisztességes és fenntartható a termelők, az állatok és a környezetünk szempontjából is! Kezdjük a saját közösségeinkben! Most kell cselekednünk.

Gyere, és csatlakozz hozzánk Te is!

Az ipari hús- és tejtermék az egész bolygóra veszélyt jelent

A nagyüzemi állattenyésztés az egyik legerősebb iparág a Földön, amely néhány jól felépített, minden részterületet lefedő nagyvállalatból áll. Ezek a vállalatok – az állami támogatásokkal, közpénzekkel és az iskolákban, közintézményekben preferált olcsó hússal – uralják a világpiacot. Ma egy olyan világban élünk, ahol az iparág diktálja, hogy mit eszünk, vajmi kevés választási lehetőséget hagyva a fogyasztóknak. A vállalatokat egy alapelv vezérli: etetni és leölni a haszonállatokat, amilyen gyorsan csak lehet, bármilyen módon, ami segít a nyereség maximalizálásában.

A haszon növelése érdekében az ipari állattartó telepeken az állatokat egészségtelen és rendkívül zsúfolt helyeken tartják, túletetik, és hihetetlen mennyiségű antibiotikummal tömik, hogy gyorsabban növekedjenek. Ezek a módszerek nemcsak az állatokat fosztják meg alapvető méltóságuktól, hanem közegészségügyi vészhelyzetet is okoznak. Az intenzív nagyüzemi állattartás hozzájárul az antibiotikum-rezisztenica kialakulásához azzal, hogy az egészséges állatoknál is túl sok antibiotikumot használ. A hús szó szerint is megbetegíthet minket. Az állatállomány feldolgozásával, termékek gyártásával és forgalmazásával terjedő megbetegedések közegészségügyi problémát okoznak szerte a világon.

Az intenzív állattenyésztés gyorsan elhasználja természeti erőforrásainkat, és instabillá teszi az éghajlatot. A szárazföld egyharmadát állattenyésztésre és takarmánytermesztésre használjuk, ami masszív erdőirtással és fajokban gazdag ökoszisztémák elvesztésével jár. Jelenleg az állattenyésztés okozza a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14%-át. Egyes tanulmányok szerint ez a teljes közlekedési ágazat kibocsátásához hasonlítható. A vegyi anyagokkal terhelt trágyalé és a növényvédőszerek elszennyezik a patakokat és folyókat, hatalmas kiterjedésű algavirágzást és tengeri holt zónákat létrehozva, amelyekben nem képesek életben maradni a tengeri élőlények. Sok helyen már a fürdés, a halászat és a felszín alatti vizek fogyasztása sem biztonságos többé − ha egyáltalán maradtak még felszín alatti vizek. A vizeket elpazarolják az állatok felnevelésére és takarmányozására, nagyon gyorsan kimerítve ezzel legfontosabb erőforrásunkat.

Növény alapú élelmiszer a jövőben

Elromlott élelmezési rendszerünk megjavítása nem könnyű feladat. Ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrofális klímaváltozást, az erdők eltűnését és az édesvízkészletek kimerülését, nincs más választásunk, mint hogy jelentősen csökkentsük a nagyüzemi gazdálkodást, és változtassunk hús- és tejtermékfogyasztási szokásainkon. A Greenpeace készen áll arra, hogy ezekre a súlyos kérdésekre válaszul egyértelmű és ambíciózus célt tűzzön ki: a hús- és tejterméktermelés, valamint -fogyasztás 50%-os csökkentését 2050-ig. Olyan kritikus helyzetben vagyunk, amikor el kell döntenünk, hogy továbbra is egy nagyüzemi gazdálkodás által folyamatosan veszélyeztetett világban éljünk-e, vagy egy bátor és egészséges jövőt akarunk magunknak. Olyat, amilyet gyermekeink is érdemelnének. A világ, amelyben kevesebb húst fogyasztunk, nagyon is lehetséges, sőt, már most kialakulóban van. A húsfogyasztás visszafogása napjainkban válik globális mozgalommá, amelyben több millió ember dönt úgy tudatosan, hogy több fantáziadús, ötletes és finom növényi alapú élelmiszert fogyaszt. Olyan ételeket, amelyek jót tesznek az egészségnek, nagyon változatosak, és amelyeket persze szeretnek is.

Mindannyiunknak segítenie kell, hogy tartós változást érjünk el. Szükségünk lesz a hangodra, amikor szembe kerülünk a vállalati szereplőkkel, és sürgetjük a kormányokat, hogy olyan szabályokat alkossanak, amelyek a jobb minőségű hús előállítását és a több növényi alapú élelmet támogatják. Ezeket a törekvéseket be kell vinnünk otthonainkba és közösségeinkbe is. Gondold át, hogy mennyi húst fogyasztasz, és hogyan tudnál kevesebbet enni! Tudod honnan származik az, amit megeszel? Ha húst és tejtermékeket vásárolsz, figyelj oda a minőségre és keresd a kis ökogazdaságok termékeit, ahol az állatokat egészségesebb körülmények között, óriási mennyiségű antibiotikum nélkül nevelik fel. Minden falat étellel megvan rá a lehetőségünk, hogy formáljuk azt az új élelmezési rendszert, amely a helyi gazdálkodókat támogatja, védi az egészségünket és gyógyítja a környezetet. Ez a mi pillanatunk arra, hogy egy jobb jövőt hozzunk létre mindannyiunk számára.

A Greenpeace-ről

A küldetésünk: A Greenpeace független nemzetközi környezetvédő szervezet, mely kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívja fel a figyelmet a globális környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszik a pozitív változások kivívásáért, egy élhető és békés jövő érdekében.

A Greenpeace több mint 55 országban van jelen Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és a Csendes-óceáni térségben. A Greenpeace nem fogad el adományokat kormányoktól vagy vállalatoktól, kizárólag magánszemélyek adományaira támaszkodik.

Tudj meg többet a klímavédelmi, zöldterületi és méregmentesítő kampányainkról is!

Étrendünk és a környezetvédelem

Olvasd el
a jelentést

Olvasd el a Greenpeace jelentését arról, hogy miért kell 50%-kal csökkenteni a hús- és tejtermékeket 2050-ig! A jelentés angol nyelvű.

ELOLVASOM