Dolgozd át a kedvenc családi recepteteket úgy, hogy kevesebb húst és tejterméket tartalmazzanak - Less Meat More Veg - Greenpeace - Less Meat More Veg - Greenpeace
<
 
 
 
 
×
>
hide You are viewing an archived web page, collected at the request of Greenpeace International using Archive-It. This page was captured on 04:45:35 Sep 24, 2020, and is part of the Greenpeace Archive collection. The information on this web page may be out of date. See All versions of this archived page. Loading media information

Dolgozd át a kedvenc családi recepteteket úgy, hogy kevesebb húst és tejterméket tartalmazzanak

Megteszem

Kevesebb hús, több íz! Ötletek a családi receptek átalakításához:

A hagyományos családi receptek annyira fontosak mindannyiunk számára, hogy még a gondolat is ijesztőnek tűnhet, hogy hozzányúljunk egy ilyen érzelmi értéket képviselő dologhoz. De vannak olyan módszerek, amelyekkel a speciális, családi receptjeink továbbra is ugyanolyan fontosak maradnak számunkra, miközben csökkentjük vagy eltávolítjuk belőle a húst és a tejtermékeket.

Próbáld ki ezt a két megközelítést:

Ha szeretnéd csökkenteni a hús- és tejtermékek mennyiségét, akkor változtass az arányokon. A legtöbb receptben a hús-zöldség arány 4:1, vagy több. Ha nem akarod teljesen elhagyni a húst, akkor csak változtasd meg az arányokat a zöldségek javára, így azért marad benne hús is. Ezzel a módszerrel megőrizheted az ízeket, csökkentheted az ökológiai lábnyomod, és egészségesebbé is teszed az ételt. Mivel kevesebb húst és tejterméket kell hozzá venned, spórolhatsz is, és megteheted, hogy jobb minőségű, ökogazdaságból származó húst és tejterméket vásárolsz.

Ha szeretnéd kiváltani a húst és a tejtermékeket, akkor kicserélheted őket növényi alapú fehérjékre és más zöldségekre. Világszerte sokan vannak, akik több fehérjét fogyasztanak, mint amennyire szükségük van. Ha mégis aggódnál az ételeid fehérjetartalma miatt, akkor helyettesítheted a húst és a tejterméket növényi fehérjeforrásokkal. A hüvelyesek (babok, borsó- és lencse fajták), bizonyos gabonafélék, diófélék és magvak mind magas fehérjetartalmúak. Használhatsz tofut, szejtánt, texturált növényi fehérjéket és növényi alapú tejeket, sajtokat is.

A keményítő cseréje is csodát tehet az ételeiddel. Leválthatod a keményítőt egy másikra, ami ugyanolyan finom, de több fehérjét tartalmaz. Azokba az ételekbe például, amelyekben hagyományosan fehér rizst, tésztát, vagy burgonyát használunk, tehetünk helyettük kukoricalisztet, búzát, teljes kiőrlésű gabonából készült tésztát, vadrizst, kölest, kuszkuszt, zabpelyhet, hajdinát.

Oszt meg az eredményeidet!

Miután csavartál egyet a hagyományos családi recepten, egyszer próbáld meg meghívni a családtagjaidat, hogy együtt készítsétek el a következő családi eseményre. Oszd meg a közösségi oldalakon a régi és az új verzió fotóit azzal, hogy min változtattál. Ez arra ösztönözheti a barátaidat és családtagjaidat, hogy ők is elkészítsék az új változatot maguknak.

Ki tudja? Talán az új, továbbfejlesztett változat is hagyományt teremt majd.

 • Kezdd otthon!

  Amit a családoddal és a barátaiddal együtt megtehetsz

  Cselekedj most!
 • Változtass a környékeden!

  Amit a lakóhelyeden és környékén megtehetsz

  Cselekedj most
 • Támogasd munkánkat!

  Segíts egészségesebbé tenni az óvodai és iskolai közétkeztetést

  Támogatom